Ne Hababam Sınıfı'nın yazarı olarak gönüllere taht kuran şiir, roman ve öykü yazarı Rıfat Ilgaz'ın bugün ölüm yıldönümü... Rıfat Ilgaz 7 Temmuz 1993 yılında vefat etti.

   Yazı hayatına şiirden mizah öykülerine, romandan çocuk kitaplarına birçok farklı alanda eser sığdıran yazar Rıfat Ilgaz'ın 60 tane yayınlanmış kitabı vardır. Roman, şiir ve öykü yazarı Rıfat Ilgaz'ın vefatının üzerinden 27 yıl geçti.

 RIFAT ILGAZ KİMDİR?

   Rıfat Ilgaz, 7 Mayıs 1911'de Kastamonu'nun Cide ilçesinde dünyaya geldi. 1930 yılında Kastamonu Muallim Mektebini bitirdikten sonra 6 yıl ilkokul öğretmenliği yaptı.


   1938'de Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Edebiyat Bölümü'nden mezun oldu. Bir süre Türkçe öğretmeni olarak çalıştı.
 
    Sık sık kapatılan “Markopaşa” başta olmak üzere çeşitli dergilerde çıkan yazıları ve kitapları nedeniyle hayatının çeşitli evrelerinde gözaltına alındı veya farklı sürelerle tutuklu kaldı.

    1940'da Gığır, Oluş, Ulus, Güneş, Yücel, Varlık, Hamle ve Yeni İnsanlık dergilerinde şiirleri çıktı ve aynı yıl Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümüne girdi.
 
    Ömer Faruk Toprak ile 9 Eylül 1942'de Yürüyüş dergisini çıkardı ve bu dergide Orhan Kemal, Sait Faik, Cahit Irgat, A. Kadir, Nazım Hikmet ile birlikte çalıştı.


     1943'de ilk kitabı "Yarenlik"i yayınladı.
 
    Ocak 1944'te "Sınıf" adlı ikinci şiir kitabını çıkardı ama bu kitap sıkı yönetim nedeniyle toplatıldı ve Ilgaz tutuklandı. Pertev Naili Boratav "Sınıf" için: " Yeni Türk şiirine inanmayanlara, Rıfat llgaz'ın kitabını okuyup anlamlarını dilemekten başka yapılacak bir şey yoktur" diye yazmıştı.

     1950'li yıllarda llgaz gazetecilik yapmaya başladı. Turhan Selçuk ve İlhan Selçuk'un çıkardığı Dolmuş Dergisi'nde "Stepne" takma adıyla yazılar yazdı. Hababam Sınıfı, Pijamalılar (Bizim Koğuş),Don Kişot İstanbul'da bu dergide dizi olarak yayınlandı.
 
     İlk denendiğinde sansüre takılan Hababam Sınıfı, Umur Bugay'ın senaryosuyla sansürden geçti ve Ertem Eğilmez'in yönetmenliğinde çekildi. Fakat yazar bu durumdan hoşnut değildi, çünkü sansürden geçmeyi başaran senaryo eserin bütün toplumsal eleştirilerinden arıtılmış ve sadece eğlencelik bir komedi haline getirilmişti. Fakat film halk tarafından çok sevilmişti. Filmin başarısından sonra 6 yeni film daha yapıldı.
 

    Ilgaz 1974'de emekli oldu. Doğum yeri olan Cide'ye yerleşti.
 
1980'li yıllarının çoğunu panellerde ve imza günlerinde geçiren Ilgaz için 1990'li yıllarda "plaketler" dönemi oldu. Son şiirini 19 Kasım 1991'de yazdı.