İzmir'de Kovid19 hastalığını geçiren 198 kişi üzerinde yapılan bilimsel çalışmada uyku apnesi sendromu belirtileri gösterenlerin, yeni tip koronavirüs (Kovid19) hastalığını daha ağır geçirdikleri belirlendi.

Uyku apnesi, uyku sırasında solunumdaki tıkanıklık ve kandaki oksijen doygunluğunda azalmalara neden oluyor. Aile öyküsü bulunanlar ve erkeklerde görülme sıklığı daha yüksek. Ayrıca, obezite, endokrin bozukluklar, sigara ve alkol tüketimi gibi etkenler de uyku apnesinin gelişme riskini artırıyor. SBÜ Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Uyku Bozuklukları Kliniği ve İzmir Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeynep Zeren Uçar, hastaların gürültülü horlama, uykuda boğulma ve gündüz aşırı uykulu olma şikayetleriyle doktora başvurduğunu söyledi.

KALİTESİZ UYKU SAVUNMAYI ÇÖKERTİYOR

Uyku apnesi sendromu olan hastalarda Kovid19 hastalığının seyri ve ağırlığının nasıl olduğunu belirlemek için çalışma yaptıklarını belirten Uçar, şöyle konuştu:

"Daha önce yapılan çalışmalar gösterdi ki bağışıklık sistemimiz uykuyla çok etkileniyor. Uyku bozuklukları ve uyku apnesi sendromu olan hastalarda, bağışıklık sistemi bozuluyor. Yetersiz ve kalitesiz uyku, savunma hücrelerinin azalması ve iltihap hücrelerinin artmasına, dolayısıyla enfeksiyonun daha ağır geçirilmesine neden oluyor. Kovid19 enfeksiyonunda da böyle bir durum olacağını düşündük. Hastanemizde Kovid19 tanısıyla yatan 198 hastaya telefonla ulaşarak son 1 ay içindeki uykularının durumunu anket yoluyla sorarak, uyku apnesi belirtileri gösterip göstermediklerini belirledik."

HASTALIK ÖNCEDEN BİLİNMELİ

Hastalığı ağır geçiren 198 kişiden yarısının uyku apnesi belirtileri gösterdiğini ifade eden Uçar, bu kişileri kesin teşhis ve tedavi için sağlık kurumlarına başvurmaya çağırdıklarını anlattı. Uçar, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Araştırma sonucu uyku apnesi riski yüksek olanlarda, olmayanlara göre ağır zatürre oranının 2 kat, iki taraflı zatürre oranının ise 3 kat fazla olduğunu belirledik. Yoğun bakıma yatış oranları başta olmak üzere oksijen ve kan sulandırıcıya ihtiyaçları daha fazla olduğu saptandı. Kovid19 hastalığının seyrini uyku apnesi sendromu ağırlaştırıyor. Süreci daha ciddi geçirmelerine neden oluyor. Bu nedenle uyku apnesinin hem hekim hem de hastalar tarafından tanınması çok önemli." Uçar, uyku apnesinin belli başlı tedavi yöntemlerinin solunum cihazı kullanmak, üst solunum yollarına cerrahi uygulama ve altta yatan hastalığın tedavisi şeklinde olduğunu bildirdi.

TEZCAN EKİZLER – AA